חוק ניירות ערך (התשכ"ח – 1968) נועד להסדיר את שוק ניירות הערך הישראלי, כאשר הרציונל המרכזי בו הוא לשמור על אמינות שוק ההון ועל מסחר הוגן ותקין בתוכו.
כאשר מופר המסחר התקין מצד אדם יחיד או חברה, הרי שיש סיכוי שבו נעברו עבירות מס המחייבות בענישה מתאימה.
במאמר זה נסקור את חוקי רשות ניירות הערך בראיית החוק והמשפט – העבירות הנפוצות בתחום והדרכים לפעול במסגרת ההליך הפלילי.
העבירות על חוק ניירות ערך מתחלקות ל-3:
אכיפת חוק ניירות ערך התשכ"ח-1968 מתרחשת בשלושה מישורים מרכזיים: אכיפה מנהלית, אכיפה פלילית ומעורבות באכיפה פרטית.
גם עבירות בתחום ניירות הערך מתייחסות לשלוש התנהגויות מרכזיות מצד עוברי העבירה ודינן הוא מאסר בפועל של 5 שנים, או 7 שנים בנסיבות חמורות:
עבירת תרמית בניירות ערך
עבירת תרמית בני"ע מתרחשת כאשר אדם מנסה להניע אחר למכור או לרכוש ניירות ערך תוך כדי תחזית, אמרה או הבטחה, בעל פה או בכתב או בכל דרך אחרת, שיש בהן הטעיה, כזב או הסתרה של עובדות מהותיות.
עבירה זו מתקשרת מסיבות ברורות לעבירת הצווארון הלבן המוכרת קבלת דבר במרמה וביטוי מוכר שלה התרחש למשל בפרשת הרצת המניות של אי.די.בי (נוחי דנקנר). במקרים אלו, בוצעה השפעה ברמייה על תנודות השער הקיימות בניירות ערך.
שימוש במידע פנימי
על פי סעיף 52ג' שמצוי תחת חוק ניירות ערך, אדם פנימי בארגון או חברה שמבצע מידע בשימוש פנימי שידוע לו מבצע עבירה שדינה חמש שנות מאסר.
אם מדובר בעשיית שימוש במידע פנים שהגיע לידי אדם במישרין או בעקיפין הוא צפוי לשנתיים מאסר.
הפרת חובת הדיווח
סעיף 53 לחוק ניירות הערך מפרט עבירה שעניינה הוא מסירת מידע מהותי או הטעיה מצד המשקיע הסביר.
בנוסף לקבוצות עבירות מס הכנסה בתחום ניירות הערך, ישנן עוד התנהגויות פליליות רבות בשוק ההון שעשויות להיות קשורות גם לפעילות בלתי חוקית בני"ע כמו חשבוניות פיקטיביות, העלמת מס, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועוד.
הליכים פליליים ומנהליים בעבירות ניירות ערך
העיקרון שקובע את חומרת העונש מבוסס על חומרת המעשה, טיבן ומשמעותן של הראיות למקרה ומדיניות הרשות כלפי אותה עבירה.
החקירות המבוצעות בעבירות שוק ההון מתנהלות באופן פרטני על ידי יחידה חוקרת או בשיתוף בין יחידות כמו למשל היחידה הארצית לפשיעה חמורה ובינלאומית (יחב"ל), היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), היחידה למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ) ועוד. כל עבירה על חוק ניירות ערך נדונה בדרך כלל בבית המשפט המחוזי ומנוהלת דרך הליך פלילי שנפתח בחקירה סמויה, הופך לביצוע חקירות מס הכנסה גלויות וממשיך בהגשת כתב אישום מצד הפרקליטות והעמדה לדין.
במקביל להליך זה, ישנם מקרים שבהם ניתן לסיים את העניין מחוץ לבית המשפט:
עיצום כספי – מוכר גם כהליך כופר שבמסגרתו מבצע העבירה ישלם סכום כספי משמעותי לוועדת הכופר כדי להימנע מההליך המשפטי.
הליך מנהלי – זהו הליך שמתנהל על ידי מחלקת אכיפה מנהלית מכוחו של חוק ניירות הערך. הליך זה מלווה בסנקציות קלות יותר מאלו שבהליך הפלילי.
הגעה להסדר – כאשר החשוד והפרקליטות מגיעים להסכם לפיו תסופק הודאה באשמה בעבירה בתמורה להימנעות מנקיטת הליכים או הפסקתם, שני הצדדים מחויבים למלא את חלקם בהסדר ובכך נפתר ההליך מחוץ לכותלי בית המשפט.
חשיבותו של עורך דין מייצג בעבירות אלה
עבירות על חוקי שוק ההון אינן עבירות של מה בכך. המדינה משקיעה מאמצים משמעותיים בשנים האחרונות כדי לתפוס את העבריינים הכלכליים ולהעניש אותם באופן קשה ומרתיע. הליכים אלו עשויים להתבצע תוך ניהול חקירות סמויות, ביצוע מעצרים ותחקור חשודים ובכך לא רק לאיים בסנקציות פליליות קשות, אלא גם לפגוע בשם והמוניטין של בעלי הון ואנשי עסקים שאולי עברו על החוק, אך עשויים להישאר בעלי כתם תדמיתי מכריע לעתידם.
במקרה של הגשת כתב אישום, זימון לחקירה וכל חשד בגין עבירה על חוק ניירות ערך, חשוב לפנות לעורך דין צווארון לבן המתמחה בעבירות ושצבר ניסיון עשיר בטיפול בתיקי עבירות בניירות ערך בפרט. עבירות אלו עשויות להיות מורכבות הן מבחינה משפטית והן מבחינה עובדתית ולכן רק גורם מנוסה ובקיא מאוד יוכל לספק לכם את התוצאה הטובה ביותר.
שאלות נפוצות על חוק ניירות ערך
ידוע לי על פעילות חריגה בנייר ערך. לאן לפנות?
הרשות מפעילה "קו חם" לפניות בנושא ולוקחת ברצינות כל פניה שמגיעה אליה. חלק גדול מהפניות מתרחשות בצורה אנונימית.
זימנו אותי לחקירה במשרדי הרשות לני"ע. האם חובה להתייצב אליה?
כן. הרשות מוסמכת לזמן כל אדם לחקירה. אי התייצבות חושפת את אותו אדם לעבירה וענישה פלילית.
הזנתי פקודה לרכישת נייר ערך והזנתי לו פקודת מכירה כך שנוצרה עסקה בין שתי הפקודות. האם מדובר בעבירה?
אם הפעילות המסחרית לא ייצגה מפגש אמיתי בין מוכר וקונה מרצון, הדבר עשוי להיחשב כעבירת תרמית ניירות ערך.
זומנתם לחקירה ברשות ניירות ערך? אתם זכאים להתייעץ משפטית
חוק ניירות ערך ומדיניות אכיפתו נחשבים לבלתי מתפשרים ונחושים מאוד. הרשות ידועה בניהול חקירות כלכליות בהיקפים משמעותיים ביותר לאורך השנים האחרונות, תוך כדי שימוש בסמכויות רחבות שניתנו לה. ועם זאת, הרשות מחויבת לפעול באופן הוגן ושוויוני ולכבד כל זכות חוקית, לרבות הזכות לכבוד ולקניין. עו"ד עמית זיו מתמחה בליוויי וייצוג משפטי בתחום ויוודא שזכויותיכם לאורך כל ההליך יישמרו באופן בלתי מתפשר.
השמעת המאמר לכבדי ראייה