חוק איסור הלבנת הון

פשיעה כלכלית

המלחמה בהון השחור, בסחר בלתי חוקי ובעבירות הכלכליות הביאה לחקיקת חוק איסור הלבנת הון, המיועד לאיתור ומיגור פעולות עברייניות.

במאמר זה נתמקד בעיקרי החוק ובהשלכותיה של העבירה, לרבות הצורך הייחודי במנגנוני התמודדות עם חקירה ומעצר שהתרחשו בנושא.

מלחמה בטרור ובפשע דרך החוק הבינלאומי

במטרה להילחם בעבירה הקשה, חקקה מדינת ישראל חוק איסור הלבנת הון ייחודי שפורסם בחודש ינואר 2001 ונכנס לתוקפו לראשונה בחודש פברואר 2002.

חוק זה מגדיר עבירות של הלבנת הון כפעולות פשיעה שנועדו להסוות ולהסתיר מקור של רכוש, מיקומו וזהות בעליו, כך שייחשבו כרכוש לגיטימי. 

חוק איסור הלבנת הון אינו טיפוסי לישראל לבדה. כל מדינות המערב יחד עם מדינות נוספות ממזרח אירופה ואסיה, הגיעו בעשורים האחרונים למסקנה לפיה יש לחסום כל ניסיון עברייני להלבנת כספים, מה שמתדלק בפועל את ארגוני הטרור והפשע המאורגן לסוגיו. מכיוון שעבירות אלה מבוצעות גם באמצעות מעשים עקיפים במדינות נוספות מלבד מדינת המקור, חברו יחד למעלה מ-60 מדינות, לגיבוש אמנה בינלאומית וחקיקה אחידה, המאפשרת להן לשתף פעולה זו עם זו בנושא האכיפה, ניהול החקירה, הדיווח וההסגרה.

 

מה אומר חוק איסור הלבנת הון?

בבסיס החוק עומד איסור על ביצוע פעולה ברכוש שמקורו בעבירה פלילית כלשהי וזאת במטרה להסוות את זהות בעלי הרכוש ואת מקורו האמיתי. עבירה זו נחשבת לעבירה פלילית לכל דבר ועניין והענישה לגביה קשה וחמורה ביותר. להלן רשימת העבירות הנפוצות בתחום זה:

  • סחר בסמים
  • סחר בלתי חוקי בנשק
  • עבירות זנות 
  • עבירות הימורים
  • עבירות מרמה
  • עבירות שנוגעות להפרת זכויות יוצרים
  • חלק ספציפי מעבירות המס החמורות וביניהן זיוף מסמכים, דיווח כוזב ועוד.

כדי להילחם בהלבנת ההון, החוק אף מחייב את כל הגופים הפיננסיים בישראל לאמת את פרטיו של כל אדם המבקש לפתוח חשבון, לקבל מימון אשראי ולבצע עסקאות שונות דרכם. הבנקים אף מחויבים לדווח לרשות לאיסור הלבנת הון על עסקאות מסוימות שבוצעו אצלם.

 

חוק איסור הלבנת הון
חוק איסור הלבנת הון

 

על הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור

בעוד קביעת חוק איסור הלבנת הון נועד למיצוי הדין עם עבריינים בטווח רחב של פשעים, הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון הטרור (הוקמה בינואר 2002 מכוחו של חוק צו איסור הלבנת הון) משתתפת בחקירה ובמניעת עבירות אלה מבעוד מועד, לרבות כל פשיעה שחשודה במימון טרור ובפגיעה בביטחון המדינה.

גם כאן מדובר במאבק בינלאומי שישראל שותפה לו, דרך חברותה בארגון FATF ושותפות עם יחידות למודיעין פיננסי בכל העולם.

 

העונשים, ההשלכות ומה שניתן לעשות

באופן כללי, נקבע חוק הלבנת הון שמכיל שלוש עבירות מרכזיות.

שתיים מהן – רכוש שמקורו בעבירה במישרין או בעקיפין וכן רכוש ששימש לביצוע עבירה, טומנות בחובן ענישה מקסימלית של 7 שנות מאסר בפועל.

העבירה השלישית – רכוש שאיפשר את ביצוע עבירה מסוימת – טומנת בחובה עונש מאסר של 10 שנים.

העבריין גם צפוי להחרמה או חילוט הרכוש הבלתי חוקי שנתפס, הקפאת חשבון הבנק והטלת קנסות כספיים כבדים ביותר, בהתאם לחומרת העבירה, היקפה ונסיבותיה.

 

ההליך המשפטי

חשודים בעבירות הלבנת הון נדרשים בדרך כלל לעבור חקירות מס הכנסה או ביחידות לפשיעה כלכלית במשטרה ולעתים גם מבוצע כלפיהם מעצר בו במקום.

חשוב לדעת כי לכל נחקר עומדת הזכות להתייעץ עם עורך דין צווארון לבן בכל עת, ללא קשר לסוג וחומרת העבירה בה הוא חשוד.

עורך הדין עמית זיו המתמחה בעבירות בתחום הלבנת ההון בדגש על עבירות מס וצווארון לבן, יוכל לייעץ בנוגע למסירת פרטים ומענה לשאלות בחדר החקירה, באופן שאיננו מציב אותו בסיכון משמעותי ובולם את האפשרות לענישה כבדה מאוד בסופו של דבר. 

 

 

בהתאם לחוק הלבנת הון, ניתן להתייחס לעבירות אלה כגניבה לכל דבר ועניין. השגת הון שלא בדרך היושר ושלא מעבודה, מהווה בעיה מוסרית קשה בעלת משמעויות פליליות רבות.

מכיוון שכסף הוא כוח, סמל סטטוס ומפתח לדברים רצויים רבים בחיים, קיימים אנשים שמוכנים להסתכן בביצוע פשעים כלכליים, לעתים מבלי להבין לעומק את השלכות פעולתם. 

אם זומנתם לחקירה, מנוהלת נגדכם חקירה, הוצא צו חיפוש לעסק או בוצעו מעצרים ואף הוגש נגדכם כתב אישום – עכשיו הזמן להתייעץ עם עו"ד עמית זיו ולקבל את כל האפשרויות המשפטיות המתאימות למקרה.

 

שאלות ותשובות

כיצד אוכפים בישראל את הלבנת ההון?

כל מדינות המערב לרבות ישראל, משתפות ביניהן פעולה כדי לבלום את פעולות ההלבנה וביניהן שחיתויות, רמאויות, מעשי טרור, סחר בלתי חוקי, הונאות ומסחר בהון שחור. כל אלו ללא דיווח לרשויות, תוך העלמת מס וביצוע עבירות נלוות. לעתים המדינה אף מחריפה בענישה במכוון, כדי להרתיע מפני עבירות ספציפיות. לשם כך קיים חוק איסור הלבנת הון שאוכף עבירות אלו.

 

האם הלבנת הון נחשבת לעבירה פלילית?

בהחלט. ולא רק עבירה פלילית – אלא גם כזו שמגיעה עם כמות מכובדת מאוד של עדויות ומסמכים מפלילים.  על כן חשוב מאוד לקבל סיוע מעורך דין מיומן ומנוסה מאוד, שמכיר את תחום הפשיעה הכלכלית לעומק ומטפל גם בתיקים מורכבים מאוד. להתייעצות בנושא, פנו לעורך הדין המומחה עמית זיו, בעל ניסיון עשיר בעבירות כלכליות ופליליות כאחד.

 

 

השמעת המאמר לכבדי ראייה

Rate this post
תוכן עניינים

לקביעת פגישה צלצלו 052-3778117
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אולי יעניין אותך גם

שתפו לאדם שהסתבך וחייב לקרוא