עבירות כופר מס הכנסה מהוות אלטרנטיבה חלופית להליך פלילי בגין עבירות מס כאלו ואחרות, כאשר משמעות עבירות אלה הינן כופר, או תשלום (קנס עונשי) הניתן לרשויות המס כתחליף לניהול של הליך משפטי פלילי / במקום העמדה לדין שעשוי להסב נזק רב לנאשם.
יחד עם זאת, לא כל עבירה מסוג זה זכאית להליך כופר, אם כי רשאית רשות המיסים להציע עבירה זו בהתאם למגוון שיקולים ובמקרים מסויימים.
עבירות מס הינן עבירות פליליות חמורות מאוד לכל דבר ועניין וסמכות השיפוט לבדיקה וחקירה הינה של רשות המיסים.
סוגי עבירות כופר מס הכנסה
ישנן מספר סוגים של עבירות כופר מס הכנסה כאשר כל אחת מהן נמדדת על פי קריטריונים שונים ברמת הענישה ובבחינת האלטרנטיבה לתשלום קנס עונשי, כדוגמת:
עבירת חשבוניות פיקטיביות
מדובר במצב בו בעל העסק הנפיק חשבוניות שאינן משקפות את המחיר האמיתי של המוצר ו/או השירות המוצע, או לחילופין חשבוניות שהונפקו על ידי צד ג' כאשר עצם השימוש בחשבוניות אלה במרבית המקרים מעיד על הגדלת ההוצאות של בעל העסק במטרה להקטין את תשלומי המס – מדובר בעבירה פלילית שעונשה עשויה להיות שנות מאסר בפועל.
חוק המזומן
על פי חוק זה, אין לקבל סכומים העולים במזומן על 15,000 ש"ח (עבור אדם פרטי) או לחילופין סכום העולה על 6,000 ש"ח (עבור בית עסק), כאשר חל איסור מוחלט על פיצול למספר עסקאות על מנת שניתן יהיה לעקוף את חוק זה – הענישה בגין עבירה זו עשויה להגיע לכדי שנתיים מאסר בפועל.
השמטה של הכנסות
כל עסק, בין אם מדובר בעוסק מורשה, עוסק פטור, עוסק בע"מ, מחוייב על פי חוק בהנפקת חשבונית מס עבור כל תקבול שהתקבל במסגרת העסק.
ניתן להנפיק חשבונית עסקה בטרם קבלת התשלום (עבור תשלום שאינו כולל מע"מ – למשל בעסק של עוסק פטור), אך ישנה חובה להנפיק חשבונית מס לאחר קבלת תקבול בגין השירות.
תשלום כופר בגין עבירות כופר מס הכנסה
בחוקי המס כתובות מספר הוראות מיוחדות, שאינן בהכרח זהות בנוסח, מהן שואבת רשות המיסים את סמכותה לקבלת החלטה בעניין עבירות כופר מס הכנסה.
בהתאם לסעיף 221 לפקודת מס הכנסה, סעיף 121 לחוק מע"מ ובהתאם לסעיף 101 לחוק מיסוי מקרקעין, הרי שהרעיון זהה במהותו, אך נוסחן מעט שונה.
בהתאם לסעיפים אלו, אדם שעבר עבירה מתוך הוראת חוקים אלו, או לחילופין נחשב בעבירות אלו ואחרות, ניתן בהסכמתו של אותו אדם לקחת כופר (קנס כספי) כאלטרנטיבה להעמדה לדין, כאשר מדובר בסכום שלא יעלה על הקנס המקסימלי שניתן להטיל בפי שניים ממנו בגין אותה העבירה שבוצעה.
במרבית המקרים, העברת הכופר תהיה בערבות צד ג' או ללא ערבות, בהתאם להחלטת מנהל.
כמו כן, ישנם סעיפים נוספים המעוגנים בחוקי המס בגין עבירות כופר מס הכנסה, כמו למשל סעיף 29 לחוק הבלו על הדלק (תשי"ח-1958), סעיף 231 נוסח חדש לפקודת המכס, סעיף 25 לחוק מס קניה תשי"ב-195 (טובין ושירותים).
מהן סמכויות ועדת הכופר?
בשלב הראשון, שוקלת ועדת הכופר של רשות המיסים את חומרתה של העבירה המדוברת, מתבצעות בדיקות בגין רקע קודם של הנישום והרשעות קודמות בכל הנוגע לרשויות המס, נבדקות בקשות עבור המרה של חשדות בכופר ובדיקת התשלום בגינן, משך ביצוע העבירה ועוד.
במידה ונתקבלה תשובה חיובית בגין עבירות כופר מס הכנסה, ואכן הוחלט לאפשר את אלטרנטיבת ההמרה בקנס כספי, תקבע ועדת הכופר של רשות המיסים את הסכום שעל הנישום לשלם, בהתאם לסוג העבירה.
מהן עבירות מהותיות?
אלו מוגדרות הסוג החמור ביותר בסוגיית עבירות כופר מס הכנסה ביחס לעבירות טכניות יותר.
עבירות מהותיות כוללות בתוכן מגוון אלמנטים פליליים לצד עבירת המס בפועל, כאשר בשלב זה מומלץ להגיש בקשה לטובת המרת האישום בקנס כספי עבור רשות המיסים.
במידה והנכם טוענים לחפות מוחלטת, הליך זה לא מתאים עבורכם.
כפי שהוסבר קודם לכן, עבירות מסוג הלבנת הון, חוק המזומן, העלמת הכנסות, זיוף פנקסי חשבונות ואף הנפקת חשבוניות פיקטיביות, נכללות בעבירות המהותיות והחמורות יותר.
מדוע מומלץ להסתייע בליווי מקצועי?
במידה והואשמתם בעבירות מס כאלו ואחרות, מומלץ להיוועץ באיש מקצוע מיומן ובקיא בתחום, בעל ניסיון, הצלחות ומוניטין. עורך דין עבירות מס יוכל לסייע ולהכין אתכם היטב בסוגיות כאלו, זאת מאחר והענישה וההאשמות מורכבות.
עו"ד עמית זיו מתמחה שנים רבות בפשיעות מסוג זה בין היתר ובטיפול בתחומים מורכבים, כמו למשל ייצוג בעבירות פליליות, שומות אזרחיות, שימוע ועוד, ומעניק טיפול אישי לצד שמירה על זכויותיכם במסגרת ההליכים. למידע נוסף ותיאום פגישת ייעוץ צרו קשר עוד היום.
שאלות נפוצות
האם שמות משלמי הכופר חשופים לציבור?
התשובה היא כן, במידה ואדם שבקשת הכופר שלו אושרה, שמו יהיה חשוף לציבור.
בהסתמך על כך, יודעת התקשורת אודות הסכמים כאלו בין ידוענים לבין רשות המיסים.
בעבר, לא פורסמו שמות משלמי הכופר, זאת בהתאם ובכפוף לחוק הגנת הפרטיות.
בעקבות ערעור עע"ם 398/07 כיום מתפרסמים שמותיהם של משלמי הכופר בהתייחס להחלטת רשות המיסים.
האם עצם תשלום הכופר מבטל את המס?
התשובה היא לא – אין תשלום הכופר מבטל את חובת המס אותו חייב האדם, אם כי תשלום זה בא בנוסף להסדרת החוב אותו על הנישום להשלים.
האם עובד ציבור שביצע גניבה נכלל בעבירות כופר?
התשובה היא לא – עבירת גניבה בידי עובד ציבור אינה נכללת בעבירות כופר, זאת משום שעבירות הכופר כוללות עבירות מאוד ספציפיות כמו למשל אי ניהול ספרים או הנפקת חשבוניות פיקטיביות לצורך העניין.
להקראת המאמר לכבדי ראייה: