עבירת גניבה היא שם כולל לסדרת עבירות המופיעות בסעיפים 383-401 בחוק העונשין, כל אחת מהן מתייחסת לחומרה ולסוג עבירה נפרד ומה שמשותף לכולם הוא פתיחת תיק על גניבה.
בתחום המס, נהוג להחשיב את ביצוע העבירות כעבירות של גניבה להן נדרש תחכום וידע, לעתים גם גישה ומעמד פיננסיים מסוימים.
מאמר זה מתייחס לעבירת הגניבה ולענישה המיוחסת לה בחוק.
מהי עבירת גניבה על פי החוק?
להגדרה הבסיסית המופיעה בחוק העונשין – גניבה סעיף 384, אדם שגונב הוא:
- מי שנוטל ונושא דבר מבלי הסכמת בעליו, במרמה וללא תביעת זכות בתום לב, תוך שלילת קבע מבעליו החוקיים.
- מי שמחזיק כדין בבעלות חלקית או בפיקדון בדבר הניתן להיגנב וכעת שולח יד במרמה כדי לייחס לו שימוש עצמי או להעבירו לאדם נוסף.
כלומר, הוצאת דבר מחזקתו של אדם מסוים וללא הסכמתו ומתוך כוונה מובהקת לשלול ממנו את הדבר באופן קבוע, נקשרת להיבטים של גניבת רכוש פרטי, מוצרים מסחריים, נכסים או זכויות מוחשיים ובלתי מוחשיים.
שליחת יד במרמה פירושה עבירת גניבה שבה האדם שאותו דבר הופקד בידיו, נוטל אותו כדי להשתמש בו בעצמו או כדי שאדם אחר שאיננו בעליו ישתמש בו.
מן הצד שכנגד, מקבל דבר הגניבה עשוי למצוא את עצמו מואשם בעבירה של קבלת דבר במרמה.
עבירת גניבה בנסיבות מחמירות
כאשר מתבצעת גניבה של אמצעי שפוגע בשלומו ובטיחותו של הציבור, בפרנסתו או פעילותו של אדם אחר ושוויו של המוצר שנגנב עולה על 1,000 שקלים או לחילופין שמדובר בדבר שיש לו ערך תרבותי, אמנותי, דתי או היסטורי, הפשיעה "עולה מדרגה" והיא כבר הופכת מעבירת עוון לעבירה מסוג פשע.
במקרה כזה, דינו של מבצע העבירה הינו מאסר של 4 שנים.
כאשר מדובר בדבר שערכו הוא 500,000 ₪ או במקרה של גניבה ממעביד – העונש הצפוי הוא מאסר של 7 שנים.
במקרה של גניבת נשק, או גניבת דבר שמהווה את נכס המדינה או לחילופין דבר שהגיע לידי הגונב מעצם עבודתו וערכו גדול מ-1,000 ₪, הענישה היא של מאסר למשך 10 שנים.
גניבה בידי עובד ציבור
סעיף 390 לחוק העונשין מתייחס לאחת העבירות החמורות ביותר בישראל, במסגרתה עובד ציבור מבצע עבירת גניבה של דבר מה המהווה את נכס המדינה, או שהגיע לידיו מתוקף עבודתו וערכו גדול מאלף שקלים.
מכיוון שמדובר לא רק במהותה של גניבת הדבר אלא גם בפגיעה קשה בטוהר מידותיו של עובד הציבור ובאמון הציבור כלפיו, הענישה עשויה להיות אף גבוהה מעשר שנים ולהטיל קלון על המורשע.
גניבה בידי נושא משרה או דירקטור
גם עבירה זו נחשבת קשה וחמורה, בשל אופי המעשה ולכן העונש הצפוי הוא 7 שנות מאסר.
גם הפעם נוצרת פגיעה אנושה בחובת הנאמנות והזהירות מצידו של מבצע העבירה, במקביל לפגיעה באמון, כתוצאה מניצול מעמד מיוחד כדי לגשת לנכסי התאגיד באופן טבעי וחופשי, תוך בגידה בשליחותו וחובותיו.
גניבה כעבירה כלכלית
נטילה של דבר בניגוד לחוק מתרחשת במספר דרכים:
- בתחבולה, למשל במסגרת התחזות או שימוש בתחכום כמו במקרה של הפקת חשבוניות פיקטיביות.
- באיום או הפחדה, לרבות ניסיונות סחיטה או הפעלת לחץ פסיכולוגי ללא פגיעה פיזית (במקרה של פגיעה פיזית מדובר בעבירת שוד), למשל בעל מניות המאיים על אדם אחר לבצע עבורו עבירה הנוגדת את חוק ניירות ערך.
- בטעות מצידו של בעליו החוקיים של דבר שנגנב וככל שמבצע עבירת גניבה כלפיו ניצל את הטעות, כמו במקרה של העתקת פרטי אשראי של לקוח שנותרו חשופים ליד הקופה.
- במציאת הדבר, כאשר למשל אדם מסוים מוצא מעטפה עם כספים רבים ולא פועל באמצעים סבירים כדי למצות את החיפוש אחר בעליו.
כלל משפטי שחשוב להכיר: "החזקה התכופה"
החוק ומערכת המשפט יוצאים מנקודת הנחה כי המחזיק בפועל בנכס או הרכוש הגנוב, הוא זה שהחזקה חלה עליו כך שהוא נחשב למי שאחראי לגניבה או לכל הפחות מודע לכך שהרכוש שברשותו הינו גנוב.
כך פועלות גם רשויות המס כלפי מי שניסו להונות אותן במטרה לחמוק מתשלומי המיסים.
ולכן גם אם הואשמתם, נעצרתם או זומנתם לחקירה בגין עבירת גניבה המיוחסת לכם על אף שלא ביצעתם את המעשה, יש ליצור בהקדם האפשרי קשר עם עורך דין עבירות מס מיומן.
עורך הדין המומחה עמית זיו יספק לכם ייעוץ מקיף בנושא לרבות ייצוג משפטי מעולה במידת הצורך.
עבירת גניבה – שאלות נפוצות
מהי גניבה?
אדם שנוטל דבר ללא הסכמת בעליו ובמטרה לשלול ממנו את הדבר מכאן והלאה, מבלי שניתנה לכך הסכמת הבעלים וללא תביעת זכות בתום לב, ייחשב כמי שביצע גניבה.
האם העלמת מס נחשבת גניבה?
כן העלמת מס נחשבת גניבה. חוק העונשין מחשיב עבירות מס מהותיות לעבירות מסוג פשע, משום שהן מבטאות גניבה מהקופה הציבורית. העונש בעבירה זו עומד על 5 שנות מאסר או 7 שנות מאסר בנסיבות מחמירות.
השמעת המאמר לכבדי ראייה: