פסילת ספרים ושומות

פסילת ספרים ושומות - עמית זיו

פסילת ספרים ושומות היא מצב העשוי להתרחש כאשר ניהול הספרים של העסק אינו תקין.

במדינת ישראל, חלה על בעלי הנכסים / בעלי העסקים / בעלי משלח יד החובה לניהול ספרים, כך שישלמו מס אמת בהתאם לתקנות ספציפיות למקצועם / משלח ידם בהתאם לחוק באופן מסודר, לכן מתבצעת רגולציה ואכיפה מוקפדת מאוד בנושא, בין היתר ע"י פקידי השומה ורשות המיסים. על בסיסם של הספרים, הדוחות השנתיים יוגשו כחוק לפקיד השומה.

מצב זה עשוי לגרור איתו כתבי אישום ו/או חקירה בעניין ביצוע עבירות מס – מומלץ מאוד להימנע מהגעה לסיטואציה, ובמידה והגעתם לסיטואציה, יש להסתייע באיש מקצוע כדי להימנע מהליכים פליליים או פסילה מלאה.

פסילת ספרים ושומות: חוק הוראות ניהול ספרים

על כל בעל עסק במדינת ישראל לנהל בהתאם לדרישות מס הכנסה פנקסי חשבונות הכוללים רישום הכנסות והוצאות של מלאי וכספים, רישום עדכני של קבלות ושל חשבוניות ושמירתן על הוצאות העסק, על-פי ניהול פנקסי חשבונות, התשלו"ו-1976 ותקנות מס הכנסה (ניהול פנקסי חשבונות) 1973.

חוק זה חל גם על עוסק פטור בין היתר, אלא אם כן קיבל מפקיד השומה פטור בכתב.

בנוסף לאמור לעיל, חשבוניות פיקטיביות (חשבוניות שאינן משקפות עסקה אמיתית) אינן תקינות והן מהוות פגיעה בתדמית העסק ובאמינות הדיווחים הכספיים במידה ופקיד השומה מבחין בכך.

כמו כן, על בעל העסק לציין כל סוג תשלום שקיבל, כמו למשל מקדמות, תשלום בכרטיסי אשראי, צ'ק / צ'ק דחוי ומזומן. חשוב לדעת שיש לשמור את פנקסי החשבונות, המסמכים והרישומים למשך 7 שנים.

מהי פסילה?

משמעות פסילת ספרים ושומות אומרת במילים אחרות שמדובר בהליך בו הדוחות שהוגשו על-ידי בעל העסק אינם קבילים מסיבה כזו או אחרת על ידי רשות המיסים, כמו למשל עסק שלא דיווח על הכנסותיו והוצאותיו באופן מלא עבור אותה שנת מס.

כתוצאה מפסילה זו, העסק עשוי לעמוד בפני קנס שעשוי להגיע ל-1% מגובה המחזור של אותה שנה.

בנוסף, כתוצאה מכך עשויה להתקיים חקירה וכתב אישור בגין עבירות מס.

בהתאם לסעיף 130(ב) לפקודת מס הכנסה, פסילה זו עשויה להתקיים בגין סטייה מהוראות ניהול ספרים – האם סטיה זו מצדיקה את הפסילה? כל מקרה ידון לגופו.

כמו כן, בהתאם לסעיף 145(ב) לפקודה, הפסילה יכולה גם להיעשות בעקבות אי רישום של תקבולים.

פסילת ספרים ושומות

מתי עשויה להתבצע בדיקת ספרים?

בדיקה זו יכולה להתבצע הן באופן גלוי והן באופן סמוי, כך שבמידה וקיים חשד כלפי עסק כזה או אחר, הבדיקה יוצאת לפועל לצורך אישור השומה.

יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם טעויות נעשו בשוגג, אך עדיין, הן עלולות לגרור איתן סנקציות עד פסילת הספרים – רצוי ואף מומלץ להיערך ולהתכונן מבעוד מועד.

מהו שימוע פסילה?

קיבלתם שימוע בגין פסילה? מקרים כאלה מתרחשים כאשר בעל העסק קיבל הודעה על כוונת פקיד השומה לפסול את ספרי העסק.

העוסק רשאי להביע בכתב את נימוקיו וטענותיו במטרה לשכנע את פקיד השומה – קחו בחשבון שככל הנראה תישאלו על ידי הפקיד בעניין ליקויים שנמצאו.

עליכם להבין כי שימוע פסילה הינו הליך שיפוטי בסופו של דבר ומומלץ להגיע מוכנים עם ייצוג הולם של עורך דין / רואה חשבון / יועץ מס.

השימוע נערך בפני פקיד השומה, ובמקרים מסויימים מול סגן פקיד השומה.

בסופו של דבר, במידה וכן הוחלטה כוונת פסילת ספרים ושומות, לנישום יש עד 30 ימים להגיש ערעור.

האם ניתן להגיש ערעור על פסילה?

לאחר שקיבלתם הודעה בעניין פסילת ספרים ושומות, ניתנת בפניכם האפשרות להגיד ערעור בפני הועדה לקבילת פנקסים.

באפשרותכם להגיש את הערעור עד 30 ימים מרגע קבלת ההודעה.

לפסילה שהוגשה יש השלכות כבדות על העסק, לכן, מומלץ להסתייע עם איש מקצוע שילווה אתכם לאורך הדרך, משום שמדובר בהליך מורכב ולא פשוט.

בוועדה לקבילה נוכחים שני רואי חשבון והיו"ר.

תפקיד ועדה זו הוא דיון אודות החלטתו של אותו פקיד שומה שהגיש לשימוע בעקבות הערעור של בעל העסק, ובהתאם לכך לקבל החלטה סופית באם פנקסיו של בעל העסק קבילים או לא קבילים.

ההחלטה המתקבלת בועדה לקבילת פנקסים הינה סופית.

במידה ונפסקה הכרעה כנגד בעל העסק, הרי שבאפשרותו להגיש תוך 60 ימים מיום קבלת התשובה ערעור לבית המשפט המחוזי – גם במקרה זה, חובת ההוכחה תהיה על בעל העסק.

מדוע מומלץ להסתייע בליווי איש מקצוע מנוסה?

פסילת ספרים ושומות היא סוגיה בעלת השלכות כבדות שבסופה יתכן ויטלו סנקציות על בעל העסק, אי לכך, מומלץ להסתייע לאורך התהליך באיש מקצוע מנוסה ובקיא בתחום – עורך דין עבירות מס, רואה חשבון או יועץ מס בין היתר, שכן, תוכלו להגיע ערוכים ומוכנים לשאלות וטענות, מה שיכול לסייע מאוד בתוצאות השימוע, עד לכדי הימנעות מפסילה והצלחה בתהליך.

איש מקצוע מנוסה ובקיא יוכל לספק לכם את הייעוץ המשפטי המקצועי, לסייע לכם בהבנת כלל הסנקציות המשפטיות אליה יש חשיפה ואף נקיטה בצעדים הנכונים בדרך להצלחה. הסתבכתם בעבירת פסילת ספרים?

מוזמנים ליצור קשר עוד היום לשיחת ייעוץ.

שאלות נפוצות- פסילת ספרים ושומות

כיצד פקיד השומה עולה על הליקויים בספרים?

כאמור, על פקיד השומה לנהל מעקב אחר פעילותו הכלכלית-עסקית של בעל העסק, כאשר רשאי הפקיד לטעון פסילת ספרים ושומות במידה ונמצאים ליקויים ו/או סטיות.

פקידי השומה עולים על ליקויים אלו בהסתמך על הצלבת נתונים ממקורות שונים, בדיקת דיווחים תקופתיים ושימוש במערכות ממוחשבות שמטרתן לעלות על חריגות אלה.

מהי המשמעות של פסילת הספרים?

זוהי החלטה חמורה הנקבעת על ידי פקיד השומה בגין אי קבילות ספרי החשבונות של בעל העסק מבחינת רשות המיסים.

פסילה זו יכולה לגרור עמה השלכות כלכליות כבדות על בעל העסק.

מי אחראי לניהול הספרים?

על פי החוק, האחריות לניהול חלה ומוטלת על בעל העסק, לכן עליו להקפיד בצורה מסודרת על תייעוד פעולותיו העסקיות בספרי החשבונות בהתאם לחוק המס.

השמעת המאמר לכבדי ראייה:

Rate this post
תוכן עניינים

לקביעת פגישה צלצלו 052-3778117
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אולי יעניין אותך גם

שתפו לאדם שהסתבך וחייב לקרוא