בין השיטות הפיננסיות היותר מתחוכמות להטעיית משקיעים הן הונאות פונזי. ההונאות הללו מבבוססות על מרמה המבטיחה תשואה יציבה וגבוהה לכאורה ללא סיכון. בשיטה זו הרווחים המובטחים למשקיעים אינם מגיעים מהשקעות רווחיות אם כי מכספם של משקיעים חדשים. כתוצאה מכך, כאשר הכנסות חדשות פוסקות לזרום, קורסת המערכת ולכן מאבדים המשקיעים את כספם. בהמשך נרחיב בדיוק על כל מה שצריך לדעת – מהי הונאת פונזי? איך היא פועלת וכיצד ניתן לזהות אם אתם עומדים בפני הונאה מסוג זה.
מה זה הונאת פונזי?
מדובר על שיטת השקעה שאינה חוקית ובה תשואות למשקיעים הקיימים משולמות על ידי כספים של משקיעים חדשים המצטרפים למעגל במקום על ידי הכנסות רווחיות. שיטה זו קרויה על שם "צ'ארלס פונזי", המוכר כרמאי מפורסם שפעל בשנות ה-20 של המאה ה-20. על מנת לשמור על תפקוד השיטה, נדרשת שמירה על זרם קבוע של משקיעים חדשים, אך יחד עם זאת כאשר נפסק הזרם או כאשר מספר המשקיעים אינו מספיק על מנת לתמוך בתשלומים הנדרשים, באופן בלתי נמנע מתמוטטת המערכת.
בין המאפיינים המרכזיים יותר של הונאת פונזי הוא עצם ההתחייבות להחזרים גבוהים וקבועים, אפילו בתנאי שוק שאינם יציבים או כאשר אין ראיות לקיומו של מודל עסקי מבוסס. שיטת פונזי פועלת תוך ניזול אמונם של המשקיעים (ותאוות הבצע האנושית), דבר אשר מוביל לא מעט אנשים לשים בה את מיטב כספם מבלי לבדוק היטב את חוקיות העסק או לבדוק את הבסיס הכלכלי שלו. בסופו של דבר, כאשר נחשפת ההונאה, המשקיעים הנותרים מאבדים את כספם ובמקרים רבים גם את אמונם במערכת הפיננסית.
נורות אזהרה של הונאת פונזי – איך ניתן לזהות?
זיהוי מוקדם של הונאה זו עשוי למנוע נפילה לתרמית פיננסית. אלו הם הסימנים המרכזיים אליהם חשוב לשים לב:
הבטחה לתשואות גבוהות ללא סיכון
בהונאות פונזי, אחת ההבטחות הבולטות יותר היא עצם ההצעה לתשואות קבועות, תשואות גבוהות, וזאת ללא כל תלות בתנאי השוק. כל השקעה בעולם הפיננסי כוללת רמת סיכון כזו או אחרת, לכן הצעה לתשואות בטוחות היא חשודה. במידה ומישהו מבטיח לכם החזרים ללא כל סיכון, מעל הממוצע בשוק, ככל הנראה מדובר על הונאה.
לחץ להכניס משקיעים חדשים
בתרמית פונזי עולה צורך תמידי במשקיעים חדשים שמכניסים את כספם למעגל, שכן, כך שורדת התרמית, כל עוד יש זרם מתמיד. במידה ואתם נדרשים להביא חברים על מנת שתוכלו ליהנות מתשואות גבוהות, או אם ישנו דגש על גיוס של משקיעים נוספים, ככל הנראה מדובר בתרמית.
בעיות במשיכת כספים
יש עיכובים בכספים? שומעים על תירוצים החוזרים על עצמם כאשר מבקשים למשוך כספים? זוהי אחת האינדיקציות היותר ברורות להונאת פונזי. לא מעט פעמים עולה התירוץ של צורך בהמתנה, או למשל "בעיות טכניות". על מנת להרוויח זמן בניסיון לגייס כספים נוספים, דוחים מארגני ההונאה את המשיכות.
שימוש במונחים לא מקצועיים ומפוצצים
לעיתים משתמשים מארגני התרמית בשפה עשירה במונחים כלכליים הנשמעים מתוחכמים או למשל במונחים טכנולוגיים כאלו ואחרים, אך בפועל אין להם באמת בסיס. חשוב שתשאלו שאלות מעמיקות, חשוב שתבינו לעומק את המונחים. במידה והתשובות המתקבלות הן כלליות מדי או מעורפלות, ייתכן ומשהו אינו כשורה.
מתן דגש על שדרוגים ובונוסים
כיצד נמשכים משקיעים? בהונאות רבות הם נמשכים על ידי הצעות לבונוסים גדולים במידה ויגדילו את ההשקעה שלהם, או במידה ויצליחו לשכנע אחרים להצטרף. מדובר על הצעות שבסופו של דבר מטרת העל שלהן היא שמירה על הזרם, הזרמת כספים למערכת הקורסת.
היעדר רגולציה / פיקוח
חברות העוסקות בעולם ההשקעות אמורות להיות מפוקחות על ידי הרשות המתאימה. במידה ואין החברה רשומה, ו/או אינה פועלת תחת פיקוח / רגולציה, הרי שמדובר על אזהרה חמורה ונורה אדומה.
חשוב שתשימו לב לנקודות הללו ותפעילו שיקול דעת, מומלץ להתייעץ עם עורך דין עבירות מס או יועץ פיננסי בכל מקרה העולה עם חשד.
איך נזהרים מנפילה להונאת פונזי?
- בידקו את ההיסטוריה של החברה / גורם אחראי על ההשקעה, חשוב לבצע חקירה מעמיקה ולשים לב לכל נורות האזהרה באשר הן במידה ועולות.
- מתכננים לבצע השקעה משמעותית? מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מנוסה בתחום הפיננסי בטרם תבצעו השקעה משמעותית.
- מבטיחים לכם רווח קל ומהיר? שימרו על ספקנות כלפי הצעות המבטיחות זאת.
- האם החברה אכן רשומה ופועלת תחת פיקוח חוקי? בידקו האם מתבצעת רגולציה.
- הופעל עליכם לחץ לקבל החלטה מהירה? הימנעו מהשקעות בהן מופעל לחץ זה וסרבו ללחצים.
דוגמאות להונאות פונזי ידועות
ברנרד מיידוף (Bernard Madoff)
זהו הנוכל ששמו הוא המוכר ביותר בהיסטוריית הונאות פונזי עם הפסדים של כ-65 מיליארד דולר. מיידוף ניהל כ-2 עשורים תוכנית הונאה עצומה שנחשפה בשנת 2008. מיידוף הבטיח באמצעות החברה שלו תשואות קבועות וגבוהות למשקיעים, ללא כל קשר לתנאי השוק. המערכת עבדה בצורה מעגלית בה הבסיס היה גיוס של משקיעים חדשים אשר את הרווחים המדומים שילמו למשקיעים הוותיקים. כשקרס שוק ההון בשל המשבר, ההונאה נחשפה עם הפסד של כ-65 מיליארד דולר. סכום זה בין היתר גם כלל בתוכו את הרווחים שדווחו לאורך השנים למשקיעים. כמו כן, נידון מיידוף לשנות מאסר רבים והוא הפך לסמל ברמה עולמית של רמאות פיננסית רחבת היקף.
אלן סטנפורד (Allen Stanford)
סטנפורד הוא טייקון פיננסי שהקים אימפריית השקעות גדולה מאוד. בשנת 2009 הוא הואשם בניהול של הונאת פונזי בשווי של יותר מ-7,000,000,000 דולר. אלן סטנפורד ניהל באנטיגואה בנק מסחרי, כאשר באמצעותו הוא מכר תעודות השקעה מזוייפות שהבטיחו רווחים גבוהים בצורה שאינה מציאותית. גם כאן, מומנו הרווחים למשקיעים הוותיקים מכספם של משקיעים חדשים, כאשר לא באמת היו השקעות אמיתיות מאחורי המודל העסקי. סטנפורד נידון לשנות מאסר רבות. לאחר מעצרו נותרו הרבה מאוד משקיעים שמצבם הכלכלי הרסני.
הונאות פונזי במדינת ישראל
גם כאן לאורך שנים רבות נחשפו מקרים של הונאת פונזי, בעיקר בתחומי השקעות, נדל"ן, הכנסות מהירות באמצעות מטבעות דיגיטליים ועוד. בין הדוגמאות הבולטות היא חברה שהציעה תוכניות בתחום הנדל"ן למשקיעים, הבטחה הכוללת רווחים יציבים ומובטחים. אך יחד עם זאת, בפועל החברה פעלה על בסיס מודל פונזי קלאסי בו מי שמימן את התשואות למשקיעים קודמים אלו הם המשקיעים החדשים.
נפלתם קורבן להונאת פונזי? פנו במהרה לעורך דין!
לא מדובר רק על אובדן כלכלי משמעותי, אם כי גם במצב העשוי להוביל לנזקים, סיבוכים משפטיים ולחצים נפשיים כבדים. התמודדות עם מצב מסוג זה מצריכה הבנה מקצועית ומעמיקה של ההשלכות באשר הן, לכן חשוב לפנות לעורך דין המתמחה בעבירות כלכליות, שכן הוא יוכל לנתח לעומק את פרטי המקרה שלכם, להציג את האפשרויות העומדות לרשותכם ולהסביר את הזכויות שלכם. עו"ד מקצועי יוכל לסייע לכם בהבנה של הדרכים החוקיות לפעולה לצד ליווי לאורך כל התהליך. כמו כן, במקרים בהם מערבת ההונאה גם הלבנת הון, או אלמנטים אחרים של עבירות כלכליות, גם הקורבנות עשויים להיחקר. תחום הונאה זו כוללת בתוכה חוקים מורכבים, כמו למשל הלבנת הון וחוקים פליליים נוספים. נפלתם קורבן? אל תתמודדו לבד, פנו אלינו מיד ונלווה אתכם בכל שלב.
שאלות נפוצות
מה ההבדל בין הונאת פונזי להונאת פירמידה?
ההבדל בין שני סוגי ההונאות הללו הוא שהונאת פירמידה מחייבת משקיעים בגיוס אחרים על מנת להרוויח, בעוד שבהונאת פונזי, מקבלים המשקיעים את התשואות שלהם מתוך כספי משקיעים חדשים, בהיעדר מודל עסקי אמיתי.
האם יש אפשרות להחזיר כספים שאבדו בהונאה?
ישנם מקרים מסויימים בהם ישנה אפשרות להגשת תביעה אזרחית, או אפשרות שימוש במנגנונים משפטיים לצורך איתור והשבת נכסים שהועברו על ידי מארגני ההונאה.
כיצד הליך גילוי מרצון עוזר לנפגעים?
הליך גילוי מרצון מאפשר לנפגעים לדווח לרשויות על מעורבותם בהשקעה מפוקפקת, להימנע מאישומים פליליים ולשמור על שמם הטוב.
השמעת המאמר לכבדי ראייה: