ערעור על שומת מס הכנסה

במדינת ישראל, בוחנת רשות המיסים את חובות המס של נישומים בעזרת כלי תהליך השומה של מס הכנסה. יחד עם זאת, עשויה קביעת השומה לפעמים לעורר מחלוקת, ובהתאם לכך מוצאים את עצמם נישומים רבים שואלים כיצד ניתן לערער על השומה שנקבעה להם. ערעור על שומת מס הכנסה הינו תהליך חשוב ומורכב המאפשר לנישומים את האפשרות להציג את טענותיהם באופן מדויק ומקצועי.

 

מה זה שומת מס הכנסה?

שומת מס הכנסה הינה הערכה אותה מבצע פקיד השומה אודות הכנסותיו של נישום, זאת לצורכי חישוב המס שעל הנישום לשלם למדינה. מדובר על הערכה אשר מבוססת לרוב על דיווחי ההכנסות אשר מוסר הנישום בדוחות השנתיים אותם מגיש לרשות המיסים. יחד עם זאת, ישנם מקרים בהם עשויה לערוך רשות המיסים שומה בהתאם לשיקול דעתה ולאו דווקא בהתבסס על הדיווחים שהוגשו. מדובר על מצבים המתרחשים לרוב כאשר עולה חשד לטעויות בדיווח, אי הגשת דוחות או הסתרת הכנסות. במקרים מסוג זה, נקראת השומה "שומה לפי מיטב השפיטה" כאשר היא עשויה להוביל למחלוקת בין רשות המיסים לבין הנישום.

 

מתי ניתן להגיש השגה על שומת מס?

השלב הראשון בתהליך הערעור הוא השגה על שומה. על פי החוק במדינת ישראל, ניתן להגיש השגה על שומה תוך 30 ימים מהמועד בו נתקבלה ההודעה על השומה. ההשגה מוגשת בכתב כאשר רצוי ואף מומלץ לכלול בתוכה נתונים מבוסססים, נימוקים משפטיים וחוות דעת מקצועית.

ערעור על שומת מס הכנסה

איך מערערים על שומה?

במידה ונדחתה ההשגה, ערעור מס הכנסה ניתן להמשיך לשלב בבית המשפט המחוזי. מדובר על תהליך אשר כרוך בהגשה של כתב ערעור מפורט המכיל את כלל הנימוקים להחלטת הנישום להתנגד לשומה. יחד עם זאת, עליכם להבין כי רשאי בית המשפט לאשר את השומה, לבטלה לחלוטין או לשנות אותה. תהליך ערעור על שומת מס הכנסה לרוב מתחיל בהגשה של השגה על השומה לרשות המיסים, אך במידה ואכן נדחתה, או במקרה בו אין הנישום מרוצה מההחלטה שנתקבלה, הרי שהוא רשאי להמשיך עם הגשת ערעור מס הכנסה – אלו הם השלבים המרכזיים בהגשה של הערעור:

הכנת כתב ערעור

כתב ערעור הינו מסמך משפטי אשר מוגש לבית המשפט המחוזי. בכתב הערעור יפורטו כלל הנימוקים להתנגדות לשומה כאשר יש לכלול גם את הסיבות לכך שהשומה אינה מוצדקת, מסמכים רלוונטיים, נתונים תומכים באשר הם ובמידת הצורך גם חוות דעת מקצועית.

 

עמידה במועדים הקבועים בחוק

לאחר שכתב הערעור מוכן, יש להגיש את הערעור בתוך 30 ימים ממועד קבלת ההחלטה בהשגה. חשוב להקפיד ולעמוד בלוח הזמנים שנקבע משום שאי עמידה בלו"ז עשויה לגרום לדחייה של הערעור מטעמי פרוצדורה – חשוב שתפעלו בדייקנות מירבית ובמהירות.

 

הדיון המשפטי

הנישום יציג כנגד השומה את טענותיו בבית המשפט המחוזי בדיון שיתקיים. לעיתים יזומן נציג מטעם רשות המיסים על מנת להגן על עמדתם. הדיון בבית המשפט המחוזי עשוי לכלול בתוכו עדויות, הצגת ראיות, חוות דעת משפטיות ו/או חוות דעת כלכליות.

 

מהן התוצאות האפשריות של הערעור?

בית המשפט המחוזי מחזיק בסמכות להחליט ב-3 דרכים עיקריות:

  • אישור השומה – בהתאם למה שנקבע על ידי פקיד השומה.
  • שינוי השומה – בצורה אשר מפחיתה את חבות המס של הנישום.
  • ביטול השומה – במידה ויוכח כי השומה התבססה על פרשנות מוטעית של החוק או התבססה על נתונים שגויים.

 

מתי מגישים ערעור מס הכנסה?

בהתאם לתקנות בית משפט (ערעורים בעניני מס הכנסה), תשל"ט-1978, סעיף 5.(א) "תוך שלושים יום מהיום שבו נמסר לו העתק מהודעת הערעור, יגיש המשיב הודעה בכתב המפרשת את נימוקי השומה (להלן – נימוקי השומה). (ב) נימוקי השומה יפרטו את הנימוקים לאי קבלת הדו"ח או ההשגה או לדחיית טענותיו של מערער לפי סעיף 147(ב) לפקודה, את הדרך שלפיה נערכה השומה וכן את הנימוקים המשפטיים לביסוס השומה. כל נימוק יצויין במספר סידורי".

במילים אחרות, במקרים בהם הנישום אינו מרוצה מהתוצאות, ניתן להגיש ערעור על שומת מס הכנסה לאחר מיצוי שלב ההשגה. את הערעור יש להגיש בהתאם ללוח הזמנים המדויק, המועד להגשת ערעור הינו תוך 30 ימים מרגע קבלת ההחלטה בהשגה.

 

למה חשוב להיעזר בעורך דין?

ההליך של ערעור מס הכנסה מצריך ידע מקיף, ידע משפטי נרחב ומקצועי, במיוחד כאשר מדובר על מקרים מורכבים הכוללים בתוכם בין היתר ניהול חקירות כלכליות בעבירות מס או לחילופין חשד עבירות מס הכנסה. סיוע וליווי של עו"ד מקצועי ומנוסה, יוכל ליצור עבורכם אסטרטגיה חזקה לצד ייצוג מול רשויות המס והבטחה של טיפול מיטבי במחלוקות מול פקיד השומה. נדרשת בקיאות בדיני מס ותקנות רלוונטיות ובשל כך ישנה היכולת לזהות טעויות בשומה / בהליך ההשגה כך שניתן יהיה לנצלן לטובת הנישום. כמו כן, יוכל עורך הדין לנסח בצורה מקצועית ורהוטה את כתב הערעור במידת הנדרש, שכן על הטענות העובדתיות והמשפטיות להיות מוצגות באופן משכנע ומדויק ככל הניתן. בנוסף לכך, ישנם לא מעט מקרים בהם ניתן להגיע להסדר עוד בטרם ההגעה לבית המשפט בפועל – עו"ד מקצועי יוכל לנהל משא ומתן יעיל שיוכל להביא להפחתת חבות המס.

במצבים בהם עולה חשד בגין עבירות פליליות או בגין העלמות מס, חשוב להסתייע בליווי וייעוץ משפטי מקצועי שיוכל לסייע במניעה של סנקציות חמורות.

ערעור על שומת מס הכנסה

עבירות כופר

עבירות כופר מס הכנסה מקנות לנישום את האפשרות לשלם כופר כספי בגין הפרת חוקי המס, זאת במקום להיחשף להליך פלילי. מדובר על תהליך אשר נועד בין היתר להעניק פתרון יעיל ומהיר וכן גם למנוע סנקציות חמורות יותר. הכופר אינו ניתן כזכות אוטומטית, אם כי מותנה באישור רשות המיסים. הליך זה רלוונטי גם בהקשר של ערעור על שומת מס הכנסה, שכן לא מעט פעמים נקבע הכופר לאחר שמתמודד הנישום עם חקירה ו/או מחלוקת בעניין דיוק השומה שלו. קביעת הכופר עשויה לנבוע גם מתוך החלטה על שומה לפי מיטה השפיטה, כאשר עולה חשד בגין דיווח כוזב.

 

התיישנות עבירות מס

התיישנות עבירות מס מהווה מגבלה משפטית אשר מונעת מרשות המיסים אפשרות נקיטת צעדים מנהליים או פליליים לאחר תקופה מסויימת. תקופת ההתיישנות אינה קבועה, שכן היא משתנה בהתאם לסוג העבירה הרלוונטית – עבירות קלות לרוב מתיישנות תוך 5 שנים בעוד שעבירות פליליות או עבירות חמורות עשויות להתיישן לאחר 10 שנים (ולעיתים אף יותר).

ישנם נישומים אשר עומדים בפני הליכי ערעור על שומת מס הכנסה – חשוב מאוד לבחון ולבדוק האם חלפה תקופת התיישנות העבירות הרלוונטיות, שכן, עשוי הדבר להשפיע בצורה משמעותית על ההליך. חשוב להסתייע בליווי עו"ד מנוסה ומקצועי הבקיא בכללי ההתיישנות על מנת לוודא שמיציתם את זכויותיכם, במיוחד כאשר מדובר על מצבים בהם ממשיכה רשות המיסים בנקיטת הליכים למרות חלות ההתיישנות.

 

עו"ד עבירות מס

כאשר ישנם מצבים בהם מתמודדים עם הליכים פליליים, חקירות או תהליכים כמו ערעור על שומת מס הכנסה, עולה בצורה רבה חשיבותו של עורך דין עבירות מס, שכן היא אינה ניתנת לערעור. במקרים רבים, כמו למשל זיוף מסמכים, העלמות מס או דיווחים כוזבים, יכול עורך הדין להפחית בצורה משמעותית את הסיכון להטלת סנקציות קשות וחמורות, כמו למשל קנסות כבדים או אפילו עונשי מאסר. ערעור על שומת מס הכנסה וההתמודדות עם עבירות מס הם תהליכים מורכבים, המחייבים ידע משפטי ומקצועי נרחב

בין אם מדובר בביקורת, התיישנות עבירות מס, או הגשת השגה, חשוב לפנות לעורך דין עבירות מס מנוסה שילווה אתכם לאורך כל הדרך. עו"ד עמית זיו מתמחה בתחום עבירות המס ומעניק ייעוץ וייצוג משפטי ברמה הגבוהה ביותר. פנו עוד היום לעו"ד זיו, ותבטיחו לעצמכם טיפול מקצועי, יסודי, ואמין.

 

שאלות נפוצות בנושא ערעור על שומת מס הכנסה

כמה זמן נמשך ערעור על שומת מס הכנסה?

משך ערעור על שומת מס הכנסה תלוי במורכבות המקרה וכן גם בעומס המוטל על מערכת המשפט. ישנם לא מעט מקרים בהם עשוי התהליך להימשך מספר חודשים ואף שנים.

מהם המסמכים הנדרשים לצורך ערעור?

לצורך ערעור, יש לצרף מספר דברים: כתב הערעור, עותק החלטת השומה, דוחות כספיים ו/או מסמכים חשבונאיים במידת הנדרש ואסמכתאות אשר מגבות את טענות הנישום.

כיצד ניתן להוכיח שומה שגויה?

שומה שגויה ניתן להוכיח על ידי הצגה של מסמכים אשר מציגים אי דיוקים בחישובים של רשות המיסים, אישורי תשלומים / קבלות, וכן גם חוו"ד מומחים. חשוב להצביע על טעויות ברורות המפריכות את הטענות של פקיד השומה, שכן, כל ראיה שתוצג אשר תוכיח את ההכנסה האמיתית, תסייע בהוכחת השגיאה.

 

השמעת המאמר לכבדי ראייה:

Rate this post
תוכן עניינים

לקביעת פגישה צלצלו 052-3778117
או השאירו פרטים ונחזור אליכם:

אולי יעניין אותך גם

שתפו לאדם שהסתבך וחייב לקרוא